lördag 31 maj 2014

Vilhelm Moberg en av Sveriges mest framgångsrika och kända författare genom tiderna!

Bakgrund
Vilhelm Moberg eller om man skulle säga hans fullständiga namn, Karl Athur Vilhelm Moberg föddes den 20 augusti exakt 100 år innan vårt födelseår alltså 1898. Därefter levde han nästan ända till sin 75 årsdag år 1973 och dog endast 11 dagar innan sitt födelsedatum. Vilhelm begick sorgligt nog självmord och dränkte sig i en sjö.
Den svenska författaren Vilhelm växte upp tillsammans med 6 syskon vid det så kallade soldattorpet i Algutsboda i Småland som ägdes från hans pappas gamla soldatsläkte vilket skulle bli en minnesvärd och viktig både tid och plats för Vilhelm i framtiden. Trots att tiden i Algutsboda socken var en sträng period med knappa förhållanden så berättar ändå Moberg själv att detta var en trygg tid för honom där han tog in mycket inspiration. 9 år senare flyttar hela familjen vidare ut mot byn Moshultamåla där de bosatte sig i ett gammalt hus som Mobergs mor vuxit upp i. Med tanke på att Mobergs pappa till slut blev självägande bonde fick han tidigt lära sig att ta egna initiativ och hjälpa till hemma och började dessutom tidigt med att arbetade inom jordbruket. Gossen gav sig tidigt tillkänna med hans extrema intresse för läsning och berättade om en dag i hemmet då modern skulle tapetsera väggarna med tidningspapper och Vilhelm fick syn på en mycket spännande berättelse som han genast började läsa, och fick stå både på tå och upp och ned på för att kunna se vad det stod.
År 1916 ställdes den svenske författaren inför ett stort val som skulle kunna bli en stor förändring på hur framtiden skulle se ut. Det handlade om frågan att emigrera till USA eller stanna kvar med sin mor i Sverige. Till en början var valet ganska svårt men till sist mutade hans mor med att om han stannar så skulle han få gå folkhögskola, vilket var en väldig tur för annars hade han kanske inte blivit den författaren han blev och vi skulle inte haft den blekaste aning om vem han var idag!

Utbildning
Som 8 årig pojke (år 1906) börjar Vilhelm tillslut i skolan vilket verkligen visar sig vara hans grej. Han hade mycket lätt för det och visade stort intresse för läsning. Han ville lära sig mer men tyvärr var skoltiden väldigt begränsad och pågick bara 4 månader om året.
Intresset för journalistiken hade han haft ända sedan liten pojke men det blev med allt starkare vid hans start i Grimslövsfolkhögskola år 1916. Efter detta följde ännu en utbildning med ett år till, på ett privatläroverk i Katrineholm. Snart började tiden till examen närma sig och Vilhelm var väl förberedd, men då sker det som inte får hända! Vilhelm drabbas av den dödliga sjukdomen spanska sjukan år 1918 och missar helt enkelt examen. Men tack vare den utbildningen som han redan hade fått så kunde han överleva länge på bara den. Även innan hans start i folkhögskola hade Vilhelm börjat små jobba för endel tidningar kring småland, men efter lyckat arbete började han så småningom att texta för tidningar runt om i hela Sverige där han skrev om bland annat artiklar, noveller, och berättelser om livet på landet, som han oftast skrev under namnet Ville i Momåla som blev ett så kallat alias för honom. En av tidningarna han skrev åt mycket var Vadstena Läns tidning.

Influenser
Som sagt märks det väldigt tydligt i många av Mobergs berättelser att han har influerats en hel del från sin gamla barndomstid ut i Algutsboda. Hans författarskap har tydligen fått sin grund från ljust denna plats. Trots otroligt dåliga förhållanden som jag nämnde tidigare med fattigfolkets ambition och de steniga åkrarna hade ändå den unga gossen denna tid som den mest lyckligaste tillvaron. I berättelsen ur min levnad så beskriver Vilhelm tydligt hans tankar kring uppväxten. Utdrag ur boken:’ ’I skrivande stund anno 1968 betraktar jag mina nio år på soldat-torpets stugbacke som den lyckligaste delen av min levnad.” Eller i Algutsboda Sockenbok där han beskriver hur hans uppväxtmiljö har nitats fast i hans minne och därmed påverkat hans författarkarriär. Utdrag ur boken: ”Jag är för min del starkt medveten om att min växtgrund på en stenbacke i Småland, i Uppvidinges skogsbygd, har präglat hela min livssyn.” Så på detta vi så kan man ju säga att han verkligen ''erkänner'' var alla idéer och händelser kommer ifrån.
Dessutom förmedlade Vilhelm också sina åsikter och minnen om sådant som inträffade honom efter ungdomen. Bland annat skrev om sin värnplikt (obligatorisk militärtjänst, lumpen) år 1921 som han själv i början trodde skulle bli ett stopp för karriäreren. Men istället under den tid Moberg blev tvungen att sitta i arresten så passade han på att börja skriva hans faktiskt allra första bok vid namn I vapenrock och linnebyxor. Där klargjorde han med allvarliga argument vad han tyckte om den obligatorisk militärtjänsten som på sätt och vis stoppade upp hans litterära inriktning.
Så absolut kan man ju säga att en stor del av hans böcker och texter har självbiografisk bakgrund.

Språk
Just att förklara hans språkliga stil var inte det lättaste eftersom att jag inte hade möjligheten att kunna läsa hans populära böcker. Men jag har studerat små text snuttar av honom som ändå har givit mig en liten tanke om hans språk inom de litterära.

Enligt det jag har läst så verkar det som att Moberg var väldigt mycket för att gestalta omgivningen eller personerna som var med och utspelade sig hos de olika rollerna. Dessutom satt minnet av bibelns språk kvar sedan barndomen då han som 10 årig pojke sträckläste sig igenom hela boken. Han lade märke till bibelns rena och klara språk och tog nytta av detta i hans egna berättelser.
När Moberg själv förklarar hans språk i sina texter så säger han att som ungdom skrev han betydligt mer okoncentrerat och omständligt samtidigt som han använde sig av en massa onödiga ord. Det största problemet var användningen av adjektiv, precis som jag berättade tidigare så tyckte Vilhelm väldigt mycket om att beskriva sina ting med många förklarande adjektiv. Men till sist kunde han finna gränsen på var som vad alldeles lagom. Hjälpen fick han av en mentor vid namn Kron som såg till att Vilhelms skriftspråk förbättrades och fick honom att forma språket mer efter hur vi känner igen det idag.

''
Bara det väsentliga! Berättaren håller sig strängt till saken; varje mening ska vara laddad av innehåll. Den stora enkelheten är målet. Men först ska man ha något att säga, det är främsta villkoret för en god stil, med det kommer man långt, säger Arthur Schopenhauer polsk författare.''

Med tanke på att Mobergs uppväxt så ger ju också det en liten effekt på hur han skriver. Bland annat kan man ju läsa efter hans talesträck att han ofta skriver på småländsk dialekt och använder sig av sociala brytningar. Ett exempel på en sådan bok är Ur min levnad där Vilhelm verkligen går ner djupt i sina beskrivningar. Så med sina moraliska brytningar plus dessa adjektivfulla meningarna kan han enkelt ta med oss genom boken på ett fantasifullt vis.

Stil-genre
Från början var det ju som sagt artiklar och noveller som gärna kunde ha lite humor med sig i grunden som tog över Vilhelms roll gällande genren. Men när han kom in på spåret om att bli en författare var det genast de skönlitterära böckerna som dominerade. Han skrev framgångsrika romaner som både påminde om hans förflutna och ämnen som drabbade den stora allmänheten. En storslagen bok med påtagliga gestaltningar som man nästan får kalla Mobergs första debut var Raskens 1927 som var en roman som utspelar sig under 1800-talet och handlar om en ung fattig bonde vid namn Gustav som tilldelas ett soldattorp i Småland. I boken skrivs det om hans fruga Ida och deras ständiga strävan efter lycka och uppskattning. Boken är ett identisk beskrivning om Mobergs faders tid som även han blev tilldelad ett soldattorp. Jag tror att det den svenske författaren ville förmedla med denna bok är nog att det inte var så lätt för hans faders uppväxt men även om man får en dålig grund och början så kanske det ändå finns ett gott och lyckligt slut. Och i Mobergs fall så fanns det ju det, Han blev ju en författare precis som han ville! Moberg sägs också vara en av de främsta prosaepikerna i svensk historia.


Produktion
Vilhelm levde för att skriva! Från år 1927 till, ja, nästan 1973 har han i genomsnitt publicerat en bok var annat år. Av alla de cirka fyrtiotal böcker han har skrivit så är troligtvis 19 av dessa romaner (enligt blekingemuseum.se,(en sida rekommenderad av ne.se). En annan känd roman blev Rid i Natt (1941) som fick sig en liten förändring innan produktionen. Han använde sig först av en gammal påbörjad berättelse som ursprungstext som handlade om ett bondeuppror i Värend(småland) på 1600-talet. Men vid den tyska attacken mot Danmark och Norge år 1941 ändrade han bondeupproret som ett uppror mot Nazityskland för att visa att Sverige verkligen inte ville ha med Tyskland att göra.
Nu har jag pratat en hel del om romaner men romanerna var faktiskt inte hans största intresse. Vilhelm var djupt förälskad i skådespeleri och har skrivit mer än 20 olika pjäser. Teatern hade betytt jätte mycket för Moberg det var ett sätt att kunna vidarebefordra den glädje och dramatik som Moberg själv kände när pjäserna visades upp.

läs något av författaren
''Tidigt på morgonen dog flickan i sina plågor.
Den som talade med Karl Oskar under de närmaste dagarna fick vänta på svar. Inte heller ett andra eller ett tredje tilltal lönade sig bättre. Fjärde gången svarade han med en fråga, som visade att han ingenting hade hört.
Nils undrade om han skulle gå ut och göra likkistan åt Anna. Den gången hörde Karl Oskar, och han svarade genast: Kistan åt sitt döda barn skulle han snickra själv. Det kunde inte bli fråga om
annat.''

Övrigt av intresse
Moberg var en mycket stark man när det gällde att framhäva sina egna åsikter. Detta var en stor egenskap han tog väldigt mycket nytta av under andra världskriget. Då var han en av det mest högljudda personerna för svensk hjälp till Finland. Själv höll han Finland väldigt kärt och ville anordna vapenstyrkor för att hjälpa till. Vilhelm visade upp sig som den modiga mannen han var och stod sig fast vid hans anti- nazistiska åsikter han ville stärka demokratin och visade stort engagemang genom flera debattinlägg. Följden på detta bidrog till att Moberg blev känd även i Finland och många började läsa hans senaste bok Rid I Natt! Men Tyskland däremot blev vansinniga och brände upp alla de böcker dom kunde komma åt.

Här blev det en liten paus för Moberg som antagligen behövde tänka igenom sin insats under världskriget. Men år 1949 publicerades en av hans mest imponerande bok genom tiderna. Det var en roman som skulle medfölja fyra böcker Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige.


Källor:

Pär Lagerkvist

Far och jag

Novellen jag läste handlade om en pojke som från början skulle gå på en härlig sommar vandring med sin far för att höra det fina ljudet från fågelkvittret, men som slutade med att han fick en obehaglig känsla som han länge skulle få dras med.
   I vanliga fall när man är ute och går i skogen så kan det vara svårt att ta sig fram mellan alla träd och buskar. Pojken hade tur, hans pappa jobbade nämligen på järnvägen så dom hade tillåtelse att följa rälsen hela vägen genom skogen. Vädret var så fantastiskt och pojken lade märke till all det fina ståtliga träden som böjde sig efter vindens sus medans dom gick där tillsammans, far och son. Också i den lilla bäcken vimlade vatten som aldrig förr. Ja, allting var fridfullt tills plötsligt det var dags att ge sig av hem igen. Det hade börjat skymma och mörkret kom bara närmre och närmre ju längre dom gick. Allting som tidigare hade varit så fint och vackert hade nu förvandlats till något förfärligt och pojken kunde känna rädslan inom sig. Den lilla bäcken var nu som ett stort monster som bara väntade på att han skulle ramla i. Vad hade hänt?
   Plötsligt kommer ett kolsvart tåg körandes i dunder fart mot dom. Faren tog tag i sin son och slängde sig snabbt åt sidan, föraren i tåget var kritvit i ansiktet och bara glodde rätt in i mörkret som om tåget aldrig skulle stanna. Faren såg förunderligt efter tåget och berättade att det inte skulle komma ett tåg nu och att han dessutom aldrig hade sett tåget tidigare. Det var den kvällen pojken förstod vad det skulle betyda för honom i framtiden, han skulle inte alltid kunna vara trygg med sin far. Hans far skulle inte alltid stå vid hans sida och beskydda honom, utan det fanns en ensam värld som väntade på honom där ute och det skrämde pojken djupt in i hjärtat.


Vilken årstid utspelar sig novellen i?
Vad kan det tänkas vara för årtal?
Vad betydde det svarta tåget?
Varför var pojken plötsligt rädd när de gick hem?


Hissen till helvetet

En kvinna och en man har varit ute och ätit på terrassen under den stjärnklara himmelen. Just denna dagen hade dom bestämt sig för att gå ut och roa sig. Dom hoppade in i hissen som långsamt började åka neråt. Deras förälskelse till varandra var så stor att dom inte riktigt uppfattade tiden i hissen så när plötsligt kvinnan frågar sig, är vi inte framme snart? Inser dom att de har åkt i en oändlighet och hissen bara fortsätter långt ner i mörkret.
  Kvinnan skriker av rädsla medan mannen försöker lugna henne. Plötsligt mitt i all rädsla, stannar hissen och dörrarna öppnas. Bakom dörrarna sipprar starkt vitt ljus ut och paret förstår genast att de har hamnat i helvetet. De famlar med blickarna tills dem får syn på en djävul mitt framför ögonen på dem. Han leder paret genom torget och visar vägen till deras egna hotellrum. Dem stänger dörren om sig och börjar genast att kyssas. Men mitt i all rabalder så kommer en blek långsamtgående man in i rummet. Han bar en förstelnad blick och ägde ett skotthål i tinningen. Kvinnan får en obehaglig känsla och får för sig att hon känner igen mannen men det ämnet släpper hon ganska fort och mannen försvinner ut ur rummet. Men det dröjer inte länge förrän mannen är inne och donar i rummet igen. Denna gången skriker kvinnan som aldrig förr och hon vet nu exakt vem människan är!

Vilken tidpunkt?
Varför stannar inte hissen?
Hur kom dom till helvetet, varför?
Vem var mannen med skotthålet?





Bordet som fick sig ett hjärta! Träslöjdsutverdering

Planering
Att få fritt val över att välja vad man ska göra är ganska svårt. Jag hade många idéer men kunde inte riktigt bestämma mig för vilken av dom som jag skulle ta. Det stod emellan att antingen göra ett bord med lådor, ett nyckelskåp med användning av mitt förra arbete eller eller någon slags bords dekoration i plåtarbete. Till sist bestämde jag mig över att göra ett litet bord, vad som fick mig till att få fram det svaret var att jag tänkte: vad jag skulle ha störst användning av, vad som skulle passa in bäst i vårt hus och vilket projekt som skulle bli roligast att göra. Eftersom att de två andra idéerna har något med mina förra arbeten att göra så tänkte jag att det skulle vara roligt med något nytt som jag inte har gjort tidigare.

Min idé fick jag framförallt från att kolla tillbaka på hur modet har sett ut genom åren. Jag har lagt märke till en del liknelser med modet nu och utseendet i hemmen för flera hundra år sedan. Fattig folekt så som bönder, hade inte tillgång till de fina korrekta möblerna som kungafamiljerna och adelsmännen hade. Så om man ser på gamla filmer kan man lägga märke till att möblerna i huset var väldigt slitna och gamla och antagligen ärvda från familjen som bodde där tidigare. Och det är just det här jag vill komma fram till, förut ville man inte ha det gammalt och slitet för det var tecken på fattig och ynklig men nu har vi tagit nytta av denna idén och det som man förr tyckte så slitet och ålderdomligt ut har idag blivit nytt och fräscht.
Så det var främst detta som gav mig en inspiration till mitt arbete. Men en annan anledning till varför jag valde att göra bordet var för att jag har sedan långt tillbaka önskat mig ett litet enkelt nattduksbord men jag har bara inte fått det, så därför fick jag idén att varför inte göra ett själv så man får det precis som man vill ha det. Till en början var min första tanke att ett vitt litet nattduksbord eftersom att jag ville matcha in mina vita nymålade fondväggar med bordet. Den skulle ha mjuka bens kanter eftersom att den skulle stå bredvid min säng och då ville jag att sängen och bordet skulle mötas på ett mjukt insmältande sätt. Och till sist ville jag ha slitna hörn eftersom att jag ville följa min första idé jag fick från den gamla tiden.
   Men exakt så blev det inte och nu hade jag tänkt berätta hur det blev istället!

Fortsättning
Jag började som sagt med en ungefärlig skiss på hur mitt arbete skulle se ut. Jag använde mig av en annan bild jag fick från google bilder som jag tyckte ägde det i storhet som jag sökte till mitt bord!
Nu hade jag en stabil grund så det ända som återstod därefter var vad som skulle tas bort eller ändras på för att få nattduksbordet till min alldeles egna design. Det absolut första jag tänkte var att jag ville ha två lådor för att få mer plats med mina saker. Sedan slog det mig att det hade kunnat varit fräckt med stålrör som en hylla under lådan istället för bara trä.  

Jag började på mätningen och försökte bestämma måttet på mitt bord. Jag jämförde med andra pallar som andra elever hade gjort för att se om höjden verkade som ett bra mått för mitt bord. Det var då jag bestämde mig för att göra ett ovanligt högt bord. eftersom att min säng är högre en vad dom i vanliga fall brukar vara så skulle det inte göra något om mitt bord också var högt. Efter lite funderingar beslöt jag mig till slut för att benen skulle vara 62 cm långa, detta mått fick jag från en annan stol som befann sig i träslöjdsalen.

Nu var det dags att bestämma måttet för bordsplattan, detta var lite klurigare och det blev dessutom större än vad jag först tänkte. Jag hade redan bestämt platsen där hemma vart bordet skulle stå men jag hade inget mått dit så jag kunde inte veta säkert hår långt och brett det kunde vara. Resultatet blev i vilket fall kortsida= 30 cm och långsida= 42 cm. Nu i efterhand kan jag säga att detta var ett mycket lagom mått.


Bygget startar
När mått och allt var ordnat var det bara vilken typ av trä jag skulle använda mig av som saknades. Tyvärr fick jag aldrig chansen att välja själv utan det gjorde Nicklas.
Äntligen kunde jag dra igång arbetet, det allra första jag började konstruera var bordsplattan där fick jag använda mig av blocklimnings tekniken där man sågar ut en jämstora brädor och sedan limmar ihop dom till en bred bräda med hjälp av endast lim och tvingar. Vid utsågningen av mina brädor lade jag dessutom märke till att det av en slump hade blivit ett halvt hjärta på två utav plankorna av en stor knagg. Detta använde jag till min fördel och satte ihop brädorna så det bildades ett hjärta av knaggarna. Det blev fint, enkelt och som ett litet kännetecken för mig eftersom att jag brukar använda mig av hjärtan i mina arbeten. Efter blocklimningen var det dags att hyvla till den så den skulle bli jämn och fin på båda sidorna. Det gick ganska fort så jag började genast att planera benen. Till en början hade jag en tanke om att svarva benen och fixa en speciell form på dom.

Så jag gjorde en liten skiss på det förslaget!
Men med tanke på att jag hade mycket kvar att göra och att det inte återstod så speciellt mycket tid så ändrade jag mig och bestämde mig för att göra raka vassa in smalnade ben istället. Min idé till detta var att det då på ett enklare sätt skulle passa in i mitt rum eftersom att både mitt skrivbord, mina hyllor och mitt tak innehåller både spetsiga vinklar och vassa kanter så jag ville hålla mig fast kring det temat och gjorde därför en ny skiss:


Till en början fick jag först såga ut fyra lika långa och breda ben, sedan var det dags att välja arean längst ner på benet, det fick bli 1,2 cm2 och där gjorde jag en markering och drog ett sträck rakt upp mot den bredaste delen av brädan. Jag upprepade detta fyra gånger på vardera bräda och sedan sågade jag bort det jag ritat och hyvlade det som blev kvar. Formen var nu klar och jag behövde bara anpassa benen efter lådan som så småningom skulle sättas fast.

 
När jag gjorde benen så hade jag innan jag börjat såga ut formen mätt ut 8 cm som jag skulle lämna oberörda. I detta område skulle jag nu med hjälp av ett stämjärn hugga ut en form som skulle passa en 1 cm bred planka. Det var lite krångligt och tog en del tid eftersom att jag först var tvungen att borra hål med en 10 mm borr som jag kunde ha som mall och gå efter och sedan hugga ut formen med först ett enkelt stämjärn och sedan ett fint välslipat stämjärn.
   Till slut blev jag färdig och kunde börja såga ut ramen till benen. Snabbt och lätt gjorde jag det och sen var det bara att trycka in brädorna till ramen i formen som jag högg ut och därmed limma fast dom med hjälp av tvingar.




Fel jag stött på
Allting såg väldigt bra ut och jag hade god tid på mig. Med tanke på att alla ben var ihop limmade så tog jag mitt förnuft till fånga och hämtade bordsplattan för att se så allting stämde innan jag skulle limma fast allt. och här stötte jag på mitt första problem. Av någon konstig anledning hade jag lyckats göra bordet i en mindre storlek än vad benen var. Jag blev mycket förbannad och kunde inte tänka klart, först tänkte jag att ja skulle vara tvungen att göra om hela bords ramen. Men sen efter att jag hämtat mig så valde vi att istället göra en ram runt bordet där jag sågade ut hörnorna i 45° vinklar. Denna gången använde jag mig av ett annat mörkare träslag eftersom att det hade en roséfärgad ton i sig vilket också mitt andra träval hade så på detta viset gled dom neutralt in i varandras färger på ett fräckt matchande sätt.



Lådan
Felet var fixat och jag skulle börja göra lådan till bordet. Sedan långt innan jag drog igång arbetet så hade jag tänkt att jag skulle ta mitt förra arbete till användning i mitt nya. Förra året arbetade vi med den så kallade intarsia tekniken och jag konstruerade Nasse i Nalle Puh som höll i en ballong. Måttet på denna tavla var perfekt till att kunna användas för botten i min låda. Jag gjorde ramen till lådan och fasade kanterna så att min lilla tavla kunde passa där i. För att få den att fastna och inte ramla ut så fick jag först borra små hål som jag sedan skulle spika ner 30mm dyckert i. Nu var det bara för mig att göra som en liten hylla som lådan kunde glida på. Jag sågade ut två brädor som jag satte fast med pluggar. Jag testade därefter att sätta i lådan och här upptäckte jag mitt andra fel. Den ena kanten av lådan tog emot ett utav benen till mitt ord. Men jag kom själv på en idé som löste problemet snabbt och lätt. Jag sågade nämligen u två mindre klossar som va lika vida som benet som stack ut. Dessa två placerad jag i jämte benen och därmed blev det ingen skevhet.

Slut spurtetn
Nattduksbordet var i stort sätt klart och det ända som återstod var handtaget till lådan. Jag granskade bordet från topp till tå och tänkte att det skulle varit fint med ett handtag i kopparplåt som innehåller den där svaga tonen av roséfärg. Jag skissade upp en teori på hur den hade kunnat se ut men mycket längre än så hann jag inte. Så jag beslöt mig för att antingen göra klart den här hemma eller bara köpa ett färdigt handtag och skruva dit!


Resultat
Nu var äntligen mitt arbete klart och när jag skulle ställa mig för att inspektera det jag åstadkommit så lade jag märke till att det inte alls blev så som jag först tänkt på min första skiss.
Istället hade jag bara en låda, ingen stålhylla, in smalnade ben, ett hjärta på toppen, och en ram runtom. Varför det blev så här kan nog främst bero på att jag glömde bort alla mina idéer med tiden och när man väl får se hur något ser ut i verkligheten så ändras ofta uppfattningen vilket leder till att man får nya idéer.
Hela arbetet var mycket roligt att tillverka och med tanke på hur resultatet blev så kan ja inte vara mer än nöjd. Hade jag fått chansen att göra om mitt arbete så hade jag nog försökt att vara lite mer effektiv för att inte bli färdig med allt i sista sekunden och kanske trots min noggrannhet vara ännu mer uppmärksammad. Annars kan jag inte hitta nått mer som jag inte är nöjd över.

 
 

söndag 11 maj 2014

Ord koppling till evolutionen

 Charles Darwin- första personen som kom med idén om evolutionen, även kallad apmannen efter frågan om vi är släkt med aporna.
källa: pages fil som finns på first class

The Beagle- Namnet på båten som Charles Darwin tog sig ett varv runt jorden med för att se hur det såg ut på alla de olika miljöerna och om det kunde sätta någon effekt på floran och faunans utseende.
Världsomsegling- Charles Darwin la ner 5 år på en världsomsegling för att ta reda hur det ser ut beroende på var man befinner sig genom att kolla på gammal fossil och sedan jämföra den men en annan fossil från en helt annan plats och se hur anpassningen beroende på platsen har utvecklats.
Galapagosöarna – Här befann sig Darwin år 1835. Det var den tionde stationen på Darwins världsomsegling där han samlade stora mängder djur och växter.
Origin of Species- Om arterna uppkomst (evolutionen) fast på engelska. En bok som Darwin själv skrev för att förklara upptäckterna han hade gjort under sin resa genom världen. Boken publicerades år 1859.
Om Arternas Uppkomst
- samma sak som Origin of Species.
http://www.adlibris.com/se/bok/om-arternas-uppkomst-genom-naturligt-urval-eller-de-bast-utrustade-rasernas-bestand-i-kampen-for-tillvaron-9789127118966

evolution – om man ska säga det med en enkel mening så är det en process som fortsätter hela tiden och utvecklas långsamt från dag till dag. Evolutionen har satt både beteendet och utseendet på oss individer här i universum. Det sker förändringar hos DNA som bidrar till nya arter och individer. Evolutionen omfattar i största hand om att vi alla är släkt och kommer från en och samma ursprungs art som med otroligt lång tid har förändrats.
http://www.evolutionsteori.se/vetenskap/

utveckling – utveckling just i detta sammanhanget menas med en stor förändring som skett med tiden. Om vi då tar apan som exempel så kan vi definitivt se den stora utvecklingen hos individen. Från att ha varit en zoologisk varelse till att ha utvecklas till en människa, med längre kropp som bara går på två ben och inte har någon svans eller långt hår över hela kroppen. På sätt och vis kan man faktiskt säga att utvecklingen= evolution.
http://illvet.se/naturen/livets-utveckling/syre-och-evolution-gar-hand-i-hand

naturligt urval- det naturliga urvalet är en typ av ''överlevnadsmetod.'' Vi vet mycket väl att inte alla äggen en fisk lägger kommer överleva eller att inte alla tomaterna på din planta i trädgården kommer att mogna och bli fina. Orättvist är det men det får man ta för detta pågår hela tiden. Djur, växter men också människor dör på vägen mot utvecklingen. Det är alltså bara den organism till varje art som är bäst anpassad som överlever. Den individ som har anpassat sig bäst till just den miljön man befinner sig i. Det kan vara isbjörnen med mest päls som inte fryser ihjäl under stormen eller den starkaste örn ungen som får tillgång till mest mat och i sin tur kan stå sig längre än sitt syskon.

sexuellt urval – Det sexuella urvalet är ett annat alternativ som skiljer sig en hel del jämt emot det naturliga urvalet. Där handlar det inte direkt om någon slags överlevnadsmetod utan här ligger innehållet på att man ska imponera på sin partner för att få den bästa valmöjligheten att kunna föra vidare sina gener. Vi människor drabbas faktiskt av det sexuella urvalet, eftersom att vi också tänker väldigt mycket på utseendet. Som exempel så fastnar många personer för människor som har snygga muskler. Och varför vi gör det här kan mycket väl bero på att vi har fått det från andra arter som vi är släkt med. Det är liksom något som vi har ärvt som vi gör helt utan att tänka på det och det är helt naturligt. Hos vissa djur är det extra tydligt som exempel Praktfregattfåglarna. Hanarna äger en halsblåsa som kan blåsas upp till en röd jätte lik ballong som dom har en stor användning av till parningstiden.
Källa: Naturligt och sexuellt urval (bifogad fil på firstclass)+bokoen 100 fantastiska djur

• anpassning- anpassning är nästan precis som det låter, det menas med att världens flora och fauna anpassar sig bättre och bättre till deras specifika miljö. Om vi säger en hare, så vet vi mycket väl att dom är mycket snabba djur, men samtidigt så vet vi också att många av hararna blir överkörda och den största procenten av dom är de harar som har kortast ben. Alltså betyder det att harar med långa ben är snabbast och det kommer det till slut bara finnas harar med långa ben eftersom att det är dom som överlever och kommer att kunna ha möjlighet till att föra vidare deras gener. Så med dessa orden förstår man att vi med tiden bara kommer att anpassa oss bättre och bättre.
ursprung- när jag hör ordet ursprung och det ska kopplas till evolutionen så är det absolut första jag börjar tänka på början av allt alltså härkomsten, vad vi människor kom ifrån, hur vårt ursprungliga jag såg ut. Enligt evolutionen så är våra anor aporna och aporna har ju också dom ett ursprung till deras art. Och så fortsätter det så långt tillbaka i tiden då det bara fanns elementarpartiklar.
källa: Främst egna tankar och funderingar

konkurrens- Detta fenomenet syns väldigt tydligt bland djur. Och det handlar om att ''tävla'' med varandra om vem som ska få till exempel en partner eller så kan det handla om mat och mark (boende). Hjortar är dom typerna av djur som konkurrerar med varandra väldigt mycket när det handlar om honor och få en bra partner. Dom har en uppgörelse med varandra för att imponera på en hona och sedan får den som vinner tillgång till honan. Med andra ord kan man säga att kunkurrensen och föränringen är dom största delarna och med hjälp av dessa får vi utveckling.
http://www.evolutionsteori.se/vetenskap/

variation, mutation- Variationen sker oftast på grund av att det har skett en så kallad mutation som inträffat om det sker en förändring hos DNA:t. Om du till exempel kollar på olika grönsaker så ser vi att dom flesta är ganska lika och det finns dessutom ingen grönsak som innehåller en kärna eller flera kärnor. Men däremot kan det finnas väldigt många olika färger bland grönsakerna och dom kan också smaka väldigt olikt från varandra beroende på vilken sort det är. Om vi som exempel tar ett kolhuvud och ett sallads huvud så vet vi att dom liknar varandra och smakar ganska likt också detta kan bero på att de har mycket likt DNA och ett nära ursprung till varandra. Men varför vi har fått alla dessa olika typer av grönsaker kan bero på mutationen som har ställt till det och då har det bildats en variation av grönsaker.
http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/evolution.1298.html

överproduktion- Överproduktionen sker dagligen här i världen. En Överproduktionen handlar om att någonting överproduceras eller görs i onödan kan man nästan säga. I varma länder som i Spanien odlas det en hel del tomater men alla dessa tomater som trädgårdsmästarna vattnar gödslar och tar hand om överlever inte. Det är med andra ord en väldigt stor mängd av alla tomater som ruttnar eller skrumpnar ihop. Samma sak gäller med flugorna som lägger ägg. Det blir liksom flera tusentals ägg men mängden av dom som blir flugor är ytterst liten om man jämför med hur det var från början.
källa: från det vi har lärt oss på lektionerna

bevis- många än idag tror inte på evolutionen men det lär bli fler med tiden som kommer att vända sig åt evolutionsteorin med tanke på de bevis som har klargjorts för världen. Tack vare den forskning vi har, har vi kunnat se på bland annat fossil hur olika arter utvecklats med åren. Om vi tar tillexempel den utdöda mammuten så tror jag de flesta kan se att dom liknar elefanterna en hel del. Det beror såklart på att dessa två djuren är släkt och har utvecklats och anpassat sig till miljön.
Vi kan också gå ner djupare och se att många varelser som lever än idag kan ha endel likheter som inte syns på utseende utan som kanske syns på insidan av kroppen. Tillexempel har både människor valar och fladdermöss samma uppbyggnad när det gäller skelettet till händer, fenor och vingar så absolut kan det vara möjligt att vi alla är släkt.


motbevis- Motbevis är ett bevis på en dåvarande teori är fel, detta kan också kallas för att något falsifieras. Det kan vara så att någon kommer med en teori att en händelse inte ska inträffas och sedan så inträffar den då betyder det att teorin som man först hade har motbevisats.

fosterutveckling- Detta handlar om utvecklingen hos olika foster. Utvecklingen beroende på vilken art man hör till är otroligt olik. Det har också endel med anpassningen att göra. Om vi säger en liten zebra unge så kan dom faktisk ta deras första steg redan 5 min efter att dom har fötts. Men om vi istället jämför med oss människor så vet man att vi inte skulle klara av något sådant. Varför kommer det sig att det är så här? varför kan inte vi människor gå direkt vid födseln? Den största anledningen till detta är för att zebrorna har blivit anpassade till att behöva gå direkt vid födseln, både för att de ska kunna springa ifrån faror men också för att det inte har några föräldrar som kan lyfta upp eller skydda dom vid tidig ålder. Det har ju däremot vi, så våran utveckling behöver med andra ord inte vara helt klar när vi föds, vi kan istället utvecklas efter födseln. Om våra hjärnor skulle varit helt färdigutvecklade när vi föds så hade det nästan varit omöjligt för morden att få ut fostret eftersom att det skulle innebära att vi skulle ha jätte stora skallar. Utvecklingen ser som sagt mycket olikt ut beroende på om det handlar om människor djur eller växter. Men båda dessa sätten utförs av antingen en reduktionsdelning (människor) eller en vanlig celldelning (växter). För människor börjar allt med en enda cell med kromosomer från både fadern och modern. Sedan fortsätter bara allt genom fortsättande celldelningar så att en helt unik individ dyker upp, det är till exempel därför inte syskon är helt lika.
bifogad fil från 2012 om genetik (finns på firstclass)     http://www.ne.se/fosterutveckling

fossil- En fossil är gamla rester från djur och växter som man kan hitta i djupt ner under marken eller innuti olika bergarter. En fossil är som en gammal ''mall'' av ett djur eller en växt, det har varit mycket användbart inom forskningen både för den zoologiska biten och för den botaniska delen och en man som tog nytta av detta var ju bland annat Darwin. Det vanligaste som har bevarats i en fossil brukar vara ben, skal eller ett och annat avtryck. Paleobotanik och paleozoologin  som det kallas är något som vi alltid kommer att ha nytta av och än idag finner vi upptäckter som kan ge en ny syn på världen.
http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/fossil.321.html
Darwins finkar- Det var på Darwins världsomsegling som han allra först började förstå att
livsbetingelserna bestämmer över hur en art ska utvecklas. Det var under hans tid på Galapagosöarna som frågorna började ställa sig i huvudet. Anledningen till detta var att Darwin hade fått syn på massa finkar runt om kring på öarna och började genast granska dom. det tog inte så lång tid innan Charles hade lagt märke till att fåglarnas näbbar såg betydligt olika ut i följd av vilken ö dom var bosatta på och vad dom åt för något.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=2571675

biologisk mångfald- biologisk mångfald är en typ av genetisk variation som omfattar 3 olika punkter. En punkt kallas mångfald av ekosystemet, det innebär alla arter inom ett avgränsat naturområde och hur de påverkar varandra. Till exempel på en äng en sommar dag växer många fina blommor och tack vare blommorna kommer också många humlor som tar pollen och sätter sig på en annan blomma så den blir befruktad. När blomman blivit befuktad och slagit ut kommer kanske ett djur som i sin tur behöver föda och äter av växten. Så kan det hålla på.
Sedan finns det också mångfald av arter och genetisk variation inom arter.
http://www.skogsstyrelsen.se/Myndigheten/Skog-och-miljo/Biologisk-mangfald/

generationer- Genom att bara höra ordet generation så kan man förstå att det har något med generna att göra. En generation är alltså ett släktled som omfattar en grupp av individer i en art med ungefär samma ålder. Ett exempel på generationer kan vara en farfar en far och en son, detta kallas tre generationer där både farfadern och faren har fört vidare sina gener till sonen. Generationerna har endel med utvecklingen att göra med tanke på att det hela tiden sker förändringar och nya anpassningar. Så om du kollar på några generationer till dig långt tillbaka i tiden så kanske du kan se att dom ser annorlunda ut och använder sig av andra redskap. Som exempel brukar man säga att folket förr var mycket kortare än idag. Kanske beror detta på att dom arbetade så mycket och inte hade så gott om mat. I vilket fall så har våra egenskaper utvecklats till hur känner och ser ut idag.
källa: mina egna tankar åsikter

DNA- Allt levande ting här i världen har sitt alldeles egna DNA. Detta har vi en stor nytta av när det gäller DNA-analyser som utförs vid brott till exempel.
Men frågan är vart vårt DNA finns. Jo, så här är det. Hos människan och inom både faunan och floran så ingår det flera tusentals miljarder celler hos individerna och i varje cell finns det massvis med olika organeller som har olika funktioner. I den centrala delen av cellen hos en människa så sitter den så kallade cellkärnan och här i finns det flera stycken kromosomer (46st) som består av DNA (Deoxiribo Nuklein Syra). Det är också inne i kromosomerna som vi har våra gener. Tack vare DNA:t så kan det också ske förändringar som i framtiden kan bidra till nya arter. Med hjälp av DNA:t så har vi på ett mer säkert fått en förklaring till att vi alla kan vara släkt. Som exempel är svampars och människors DNA ypperligt lika.

Westminister Abbey- är en världsberömd kyrka i London. Här i bevaras de flesta av Storbritanniens alla mest framstående och kända personerna genom tiderna. Det finns bland annat kungar, drottningar, kända poeter, författare, konstnärer och dessutom Charles Darwin. Han är begravd i just denna kyran och ligger inte alls särskilt långt ifrån Isaac Newton. En fråga man kan ställa sig är ju varför Darwin ens blev begravd i en kyrka när han själv inte var troende. Han var ju faktiskt den man som kom med flest motbevis om att det som stod i bibeln inte var sant.
 http://www.westminster-abbey.org/our-history/people/charles-darwin 

bananflugor (överkurs)

antibiotika (överkurs)

resistenta bakterier (överkurs)