måndag 9 december 2013

Ljud fördjupning

 Djur, tsunami, varning!
Jag vet mycket väl att vi människor inte kan uppfatta varken infraljud eller ultraljud eftersom att infraljud har lägre frekvens än 20 hz och Ultraljud har högre frekvens än 20 000 hz. Men däremot så har vi endel fantastiska djur här i världen som faktiskt kan höra dessa ljud. Vi har bland annat fladdermöss, delfiner och valar. Dom använder sig av ultraljud för att kommunicera med varandra. Och eftersom att faddermössen har så dålig syn så använder dom till och med ultraljudet till att beräkna avstånd, dom skickar ut ultraljudet och sedan när det stöter på något som tillexempel ett träd så kommer de tillbaka igen och då vet fladdermusen hur långt ifrån trädet finns.
Men vi har också dom djur som kan uppfatta infraljud. Som ni vet är ljud olika typer av vibrationer kan man säga och just dessa vibrationer som kallas infraljud kan djuren känna av. Om vi tar som exempel tsunamin i Thailand så var det faktiskt inte alls många djur som dog. En tsunami är oftast svår att uppfatta eftersom att den bildas på havsbotten av antingen en jordbävning, vulkanutbrott eller andra '' klumpiga'' fenomen. Men de flesta djuren klarade sig eftersom att de kunde känna av vibrationerna och tänkte att detta är nog inget bra. Så alla djur flydde innan tsunamin uppstod och innan alla människor hann märka någonting.
Djuren är inte bara speciellt bra på att känna av en tsunami, utan dom kan även uppfatta jordbävningar och tromber tillexempel.


Ljudets hastighet i olika material - varför olika?

Något jag har funderat på under ett tag är varför ljudet förflyttar sig snabbare i olika material. Du kanske vet att i luft så förflyttar sig ljudet 340 m/s vilket är superduper fort. Tänk att om du står på ett ställe och skriker så står det en annan person 340 meter därifrån, då tar det exakt 1 sekund för honom/henne att uppfatta det ljudet trots att ni står så långt ifrån varandra.
Men så fort ljudet rör sig i luften är egentligen ingenting om man istället jämför med i vatten där ljudet färdas ca 1500 m/s. Det kan man faktiskt testa tillsammans med någon kompis i en basäng. Man ställer sig en lång bit ifrån varandra och sedan så stoppar man ner huvudena under vattnet och så skriker en av personerna, då hör den andra personen ljudet direkt trots allt barnplaskande och skratt uppe på ytan.
Så i vatten kan man verkligen säga att ljudet rör sig fort.
Men det finns ännu ett material där ljudet färdas ännu snabbare och det är i metall. I metall sprider sig ljudet 5000 m/s och det är blad de snabbaste materialen som finns.
Nu undrar man såklart varför det är olika hastigheter i olika material. Och det är pga att i ex: metall så är molekylerna mer kompakta än vad dom är i luft. I luften så är molekylerna utspridda lite här och var och rör sig ganska fort. Men i metall rör dom sig inte lika mycket och sitter betydligt tätare, så när ljudet kommer går det mycket fortare för molekylerna att skicka vidare vibrationen.

Nu kanske man tänker, kan jag själv använda mig av ljudets hastighet?
Ja det kan du faktiskt, vi använder ljudets hastighet när vi bland annat ska ta reda på hur långt bort åskan befinner sig. På 3 sek har ljudet ungefär kommit 1 km i luften. Då vet du att om du hinner räkna till 6 innan åskknallen kommer så betyder det att åskan är 2 km ifrån. Detta betyder också att ljusets hastighet är mycket snabbare än ljudets.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar